Cacao aan de Kade

Cacao aan de Kade

De Kalishnikovs met Lindy Hop dansers


De Kalishnikovs is een kleine big band die gespecialiseerd is in ’30-’40 swing muziek voor Lindy Hop dansers. Of je nu net gestart bent met dansen, al meer ervaring hebt of al jaren danst, als zij spelen heeft iedereen het geweldig naar zijn zin. Een dansgroep uit Eindhoven komt Lindy Hop dansen op de muziek van de De Kalishnikovs. En dan gaat het écht swingen!

De dansgroep houdt een workshop ‘Lindy Hop dancing’, waarvoor je je kan inschrijven bij de info-stand in de foyer.

 

Wat: Big band de Kalashnikovs met Lindy Hop dans en een workshop Lindy Hop dansen door Henry en Fréderique

Richards eerste Lindy Hop ervaring was tijdens zijn studententijd in 2003, bij de Eindhovense studentenvereniging Footloose. Tijdens een workshop (van Robert en Chantal) werd de basis uitgelegd en enkele figuurtjes. Hij was meteen erg enthousiast over de muziek waarop gedanst werd en het vrije improviserende karakter van de dans. Jaren later, na enkele uitstapjes in de salsa en tapdans, kwam de Lindy Hop weer op zijn pad. Met een vriendin volgende hij wekelijks lessen en reisde hij naar andere steden en landen om Lindy hop te dansen. Kortom, een heerlijke dans, op heerlijke muziek!

Vanaf het moment dat Frederique in aanraking kwam met Lindy Hop, raakte ze er compleet aan verslingerd. Hoewel ze nog geen drie jaar danst, heeft ze kilometers in Lindy Hop afgelegd die je zou verwachten van iemand met flink wat meer jaren ervaring. Naast meerdere lessen per week, reisde ze vanaf het begin al vol enthousiasme hele land af voor dansavonden. Daarnaast volgt ze zowel binnen als buiten Nederland regelmatig workshops van de wereldtop, en geeft ze sinds januari zelf wekelijks les in Eindhoven. Via Lindy Hop is ze ook in aanraking gekomen met andere dansstijlen, zoals Blues, Fusion en Balboa. Kort gezegd, dans is niet meer weg te denken uit haar leven!

Lindy hop is een swingdans die ontstaan is in de late jaren ’20 in Harlem, New York. Het is de voorloper van alle swingdansen die volgden, zoals Rock ’n Roll en Boogie Woogie, en wordt gedanst op swingjazz-muziek uit het bigband-tijdperk. Lindy hop is voornamelijk een partnerdans, waarbij één persoon leidt en de ander volgt, maar het is ook deels een jazzdans, waarbij af en toe korte choreografieën zonder partner in een groep worden uitgevoerd. Deze dans is geëvolueerd uit de veelal individuele dansen als Charleston en Tapdans, en de partnerdansen als foxtrot en wals uit het oude Europa. Het was de eerste dans die de nieuwe (afro-)amerikaanse met oud-europese dansprincipes wist te combineren: improvisatie & ritme met structuur & partnerschap.
Voor meer informatie, kijk op www.lindyhopeindhoven.nl.

Waar: op het buitenterrein

Wanneer:  13.30-14.30: workshop Lindy Hop dansen De Kalishnikovs om  14.30 , 16.00 en om 17.30 uur.

Tussendoor draait een DJ in Lindy Hop stijl, zodat er de hele middag gedanst kan worden!